A parodontalis és peri-implantaris betegségek és állapotok új klasszifikációja

Az Amerikai Parodontológiai Akadémia (American Academy of Periodontology) és az Európai Parodontológiai Szövetség (European Federation of Periodontology) közös workshopjának eredményei

Brüsszel, Belgium, 2018. június 21. – A világ első számú parodontológiai és implantológiai kongresszusán, a EuroPerio9-en a mai napon a parodontalis egészséget, betegségeket és állapotokat, valamint a peri-implantaris betegségeket és állapotokat rendszerező új klasszifikációs rendszert jelentettek be. Ez az átfogó, a legújabb tudományos bizonyítékokon alapuló klasszifikációs rendszer többek között a parodontitis staging és grading alapú osztályozását is tartalmazza, mely a súlyosságot és kiterjedtségét értékeli, megmagyarázza a betegség egész életet végigkísérő jellegét, és figyelembe veszi a páciens általános egészségi állapotát. A teljes összefoglalót és a konszenzus riportokat a mai napon egyszerre tették közzé a Journal of Clinical Periodontology (EFP) és a Journal of Periodontology (AAP) folyóiratokban.

„Nehéz, de rendkívül fontos feladat volt, hogy a betegellátás, a kutatás és az oktatás számára is használható nemzetközi nyelvet alkossunk és az utóbbi 20 év gyors tudományos fejlődését felhasználva megújítsuk az 1999-es klasszifikációs rendszert” – mondta Iain Chapple, az EFP főtitkára és a workshop 1. Munkacsoportjának társelnöke.

Az új klasszifikációs rendszer az Amerikai Parodontológiai Akadémia és az Európai Parodontológiai Szövetség 2017. novemberében, Chicagoban tartott közös workshopján született meg. A workshopon Európa, Amerika, Ausztrália és Ázsia több, mint 100 szakértője tekintette át a szakirodalmat, hogy megalkossa a világszerte standardizált betegellátás lehetőségét megteremtő globális konszenzust.

Az új klasszifikáció az első, mely definiálja a parodontalis egészséget és a parodontitis négy stádiumát írja le a legenyhébbtől (Stage 1) a legsúlyosabbig (Stage 4). A betegség progressziójának rizikóját és mértékét három kategóriába sorolja a leglassabb progressziótól (Grade A) a leggyorsabbig (Grade C). A grading rendszer figyelembe veszi a rizikófaktorokat, mint például a dohányzást és az együttesen előforduló betegségek, mint például a cukorbetegség meglétét.

„Az új klasszifikáció a diagnózis és kezelés globálisan egységes megközelítési módját teszi lehetővé, mely végső soron a pácienseink számára biztosít jobb eredményeket” mondta Chapple professzor.

„A következő fontos lépés a fogászati szakemberek megfelelően gondos képzése, hogy megismerjék a rendszer egyszerűségét - mivel az első látásra komplexnek tűnő klasszifikáció valójában nagyon is gyakorlatias - és hogy hatékonyan tudjuk megtanítani az alkalmazását” foglalta össze Chapple professzor.

Megjegyzések szerkesztőknek:

Hivatkozás:

A new classification scheme for periodontal and periimplant diseases and conditions – Introduction and key changes from the 1999 classification
Jack G. Caton Gary Armitage Tord Berglundh Iain L.C. Chapple Søren Jepsen Kenneth S. Kornman Brian L. Mealey Panos N. Papapanou Mariano Sanz Maurizio S. Tonetti

First published: 20 June 2018 https://doi.org/10.1111/jcpe.12935

https://onlinelibrary.wiley.com/toc/1600051x/2018/45/S20

 

Az EFP-ről:

Az Európai Parodontológiai Szövetség a parodontalis betegségek tudományát és gyakorlatát kutató és tanító 30 nemzeti parodontológiai tudományos társaság ernyőszervezete. Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet több, mint 14.000 parodontológusát és ínyegészséggel foglalkozó szakemberét képviseli.

Az EuroPerio9-ről:

Az EuroPerio a világ legnagyobb parodontológiával foglalkozó tudományos találkozója. A három évenként megrendezett kongresszus 2015. júniusában, Londonban (EuroPerio8) közel 10.000 résztvevőt vonzott, az EuroPerio9 pedig Amszterdamban, Hollandiában, 2018. június 20. és 23. között került megrendezésre több, mint 10.000 résztvevővel.

Média kapcsolat:

Jackie Partarrieu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+336 2314 5784